Sajtkészítő tanfolyam és workshop kezdőknek


Kedves Vendégeink, Workshop turisták, leendő Sajtkészítők!

Sajtkészítő tanfolyamaink -workshopjaink – népszerűsége és a jelentkezők rendkívül nagy száma miatt csak előzetes, telefonon történt időpont egyeztetés alapján lehet részt venni 2021-ben.   /06703309773/  Több időpontot nem fogunk megnyitni!

Időpontok:

2021. június 19-20. szombat vasárnap

2021. június 26-27. szombat vasárnap

2021. július 10-11. szombat vasárnap

2021. július 24-25. szombat vasárnap

2021. augusztus 07-08. szombat vasárnap 

2021. augusztus 14-15. szombat vasárnap 

Februárban, márciusban lesznek az ellések, így nyilván előbb semmiféleképpen sem tudunk kezdeni, mint ahogy más sem az országban. A járvány helyzetre tekintettel júniusban kezdünk, ezért kérnénk szíves megértését mindenkinek. Nyilvánvalóan mindenki szeretné mielőbb elsajátítani a sajtkészítés mesterfogásait, de senki egészségét nem fogjuk veszélynek kitenni.

Fontos, hogy egy kellemes nyári időjárás mindenképpen a rendezvény fillingjét erősíti.

Több, mint 25 dolog az egy, illetve kétnapos tanfolyamunk alatt, amit így egyben máshol nem kapsz meg! 

Kiknek ajánljuk?

1.) Nem készítettél még kecskesajtot vagy csak próbálgatod?

2.) Van néhány kecskéd, de nincs sajtkonyhád, fontolgatod, hogy belevágj? Kezdő vagy?

3.) Soha nem lesz kecskéd, lakótelepi emeleti lakás konyhájában szeretnél sajtot készíteni saját fogyasztásra?

4.) Soha nem fogsz kecskesajtot készíteni otthon, de érdekel a sajtkészítés, a rendezvény és szeretnél egy remek hangulatú értékekkel telített eseményen – workshopon – részt venni?

Mindegy mi a célod a fentiek közül: itt a helyed! 

Ahhoz, hogy a részvételről megfontoltan tudj dönteni kérjük figyelmesen ELOLVASNI a végéig!

Többféle rendezvény is van az országban hasonló témakörben, remek feltételekkel, melyeket mi magunk is csodálunk. A miénket úgy állítottuk össze, hogy teljesen EGYEDI – máshol ebben a formában NEM megtalálható. Fő szempont volt, hogy ne egy berendezett stúdióban, hanem  valódi – eredeti – körülmények között kell sajtkészítést tanulni, gyakorolni. Ezt koronázza meg a kecskével való találkozás “testközelből”, melynek fénypontja többek között a közös fejés. Akitől távol áll a kecske és a tanyasi élet, berendezett stúdióra vágyik nos ebben nem tudunk segíteni.    

Fontos kérdés az is, hogy mennyibe kerül, de addig nem érdemes vele foglalkozni, amíg nem tudod, hogy mit adunk neked. Lehet jelentkezni az országban számtalan sajtkészítő tanfolyamra. Az árakat összevetve elmondható, hogy vagy drágább – ilyen jellegű – rendezvények találhatók, vagy kicsivel olcsóbb ugyan, de fele ennyi idő alatt jelképesnek mondható lehetőséget ad a sajtkészítésre, illetve egy bizonyos fajta sajtot elkészítesz, vagy csak bemutatásra kerül és nem érhetsz hozzá.  

Legfőbb garanciánk: Aki részt vesz a tanfolyamon, az el fogja tudni készíteni otthon félkemény- és a lágy kecskesajtját, valamint a joghurtját is.

Ismerős a mondás: “Jó bornak nem kell cégér”. De kell. Nekünk fontos, hogy a mai elvárásoknak megfelelő “ár-érték arány” kifejezést egy magasabb szintre emeljük és “ár-érték-élmény” arányként alkalmazzuk a gyakorlatban.  Eddigi tanfolyamainkon minden kedves résztvevőnk maximálisan elégedett volt (lásd facebook “Sajtkészítő tanfolyam Felgyőn” oldalunk ajánlásait!). Ugyanezen facebook oldalon rengeteg fényképet, videót találsz a rendezvényekről.  

Rendezvényeink egy- illetve kétnaposak.

Az egy napos, illetve a kétnapos sajtkészítő tanfolyam első napja mindenkinek egyforma, ugyanaz.

  Íme a tematikánk:

Egynapos sajtkészítő tanfolyam:

  • Egy alap félkemény friss sajt készítés technológiájának elméletét és természetesen a gyakorlatát lehet elsajátítani. Mindenki fehér ruházatban fertőtlenített kézzel tapinthatja ki az alvadék állagát, sózza, ízesíti, formázza a saját sajtját.

  • Lágy kecskesajtot és kecske ivójoghurtot készítünk közösen, elméleti kitekintés a kecsketúróra
  • grill sajt készítés bemutatása a gyakorlatban
  • A sajtkészítés elméletén túl megtudjátok, hogy milyen eszközöket használunk, melyiket honnan szerezzük be.
  • Milyen oltót, kultúrát használunk.
  • Honnan vannak a fűszereink.
  • Mit honnan szerzünk be (eszközök, gyümölcsök stb.)
  • Hogyan csomagolunk, honnan vannak csomagolóink.
  • 2021-es év innovációs gyakorlata a csomagolástechnikában
  • Apró házi praktikák megismerése, nem kellenek méregdrága eszközök
  • Megtudjátok és meg is nézhetitek, hogyan néz ki egy kistermelői élelmiszer előállítással kapcsolatos kormányrendeletben foglalt előírásszerű sajtkonyha. Nem kell találgatni többé. 
  • Milyen egészségügyi engedélyek, dokumentumok kellenek emberre, állatra? Ezeket is megnézhetitek.
  • Kell a hatóságok által előírt nyilvántartások vezetése is. Ezt is bemutatjuk!
  • Nem kötelező mindenkinek kistermelőnek lennie, csak sajtot szeretnél otthon készíteni időnként vásárolt tejből? Segítünk.
  • Jól fogod érezni magad egy remek társaságban. Most még nem ismer senki senkit, mi sem titeket, de a nap végére garantáltan jó hangulatban cseréltek egymással telefonszámot vagy jelölitek egymást a facebookon. Eddigi összes rendezvényünket kiváló hangulat, csapat kohézió és sok nevetés is fémjelezte.
  • Nekünk a legfontosabb a fentiek által, hogy a sajtkészítés alapjaival pallérozzuk elméteket és egy ÉLMÉNYT adunk nektek!
  • A nap folyamán lesz sajt és joghurt kóstoló.
  • grill sajt készítés bemutatása a gyakorlatban
  • Kis kitérőt teszünk a marketing irányába, mi kell az értékesítéshez? Honnan lett négy év alatt több, mint 30 bolttal szerződésünk?
  • És ne csak a pozitív oldalt nézzük, beszélünk a kecsketartás és sajtkészítés buktatóiról is. Amiről érintőleg tudtunk, de nem volt érdekes, amíg nem szembesültünk vele. Nem csak a napos oldalt kell ismerni, van a történetnek árnyas oldala is, amit odafigyeléssel, lelkiismeretességgel ki lehet küszöbölni. De csak azt tudod kiküszöbölni, amiről tudsz, ezért beszélünk az állattartás hibáiról, tej higiéniáról, sajtkészítés során elkövethető bakikról
  • Sajtkonyha végeztével, miután már nem megyünk be többet, lehet egy kicsit a kecskékkel „foglalkozni” Kimegyünk közéjük, és a kecsketartás fortélyait vesézgetjük. Hiszen nélkülük nincs kecskesajt.
  • Jegyzetelni nem kell! Koncentrálunk a gyakorlatra, fő cél a vizualizációs élmény és a saját kezű sajtkészítés. Mindenki megkapja a félkemény sajt, a lágy kecskesajt, kecsketúró és a kecske ivójoghurt „receptúráját” és a nap témakörének főbb gondolatait írásba foglalva.  
  • Dél körül ebéd, kár lenne kihagyni, a térség legismertebb gasztro chefje fog nektek sütni.
  • Óránként max 10 perc szünet,
  • Interaktív kérdezz-felelek beszélgetés
  • A program végén a résztvevők rövid értékelésével zárul a nap. A tanfolyam résztvevői értékelik a napot, a programokat és a tanultakat. Főképpen kritika megfogalmazását kérjük
  • Nem csak adott napra szól a szakmai ismeretek átadása, „utógondozás” keretében a későbbiek során otthonról is lehet tőlünk kérdezni.
  • Egy motivációs tréningnek is szánjuk az egész napot, hogy mindenki választ kapjon a benne rejlő kérdésekre is.
  • Innováció, pályázat

Két napos sajtkészítő tanfolyam:

Első nap: A kétnapos sajtkészítő tanfolyam első napja megegyezik az egy naposéval, azaz a fentebb írtakkal. Aki kettő napra érkezik, annak az első napja egy vacsorával  folytatódik, majd utána kötetlen beszélgetés a házigazdákkal, korlátlan gazdaság megtekintéssel, a nap folyamán felmerülő kérdésekkel kapcsolatos részletes konzultáció. A vacsora a mi ajándékunk!

Második nap:

Reggel  07:30 órától bekapcsolódás a kecskepásztor életébe:

  • közös fejés, ki is lehet próbálni
  • elsődleges tejfeldolgozás
  • takarmányozástan
  • kecske anatómia,
  • körmölés
  • kecske egészségtan
  • külső-belső értékmérő tulajdonságok kihegyezve a takarmányozásra és a tejtermelésre
  • kecske viselkedése, szokásai
  • kecske tartás buktatói

Délben ebéd

Nagyképűség nélkül állítjuk, hogy az ország minden szegletéből érkeznek hozzánk Vendégek és jól érzik magukat nálunk. Mindenkinek élményt, a leendő sajtkészítőknek az elindulás rögös útján hasznos szakmai útmutatást adunk, a véleményeket el lehet olvasni itt a weblapon, de a Sajtkészítő tanfolyam Felgyőn facebook oldalunk ajánlásaiban is.

Referenciaként weboldalunkat, a meglévő 30 boltot,  ahová szállítunk, a rólunk szóló médiahíreket (weboldalon megtalálható) és a verseny eredményeinket tudjuk ajánlani.

Versenyeredmények:

  • 2017. szeptember végén megrendezett V. Országos Sajtmustrán kecske mozzarelláért kapott ezüstérem,
  •  2019. áprilisában Gyomaendrődön megrendezett Országos Sajt és Túrófesztiválon négy kategóriában indultunk termékeinkkel. Egy arany és három ezüst érem a végeredmény. Mindegyikről van rövid utalás a weboldalunkon (www.felgyoikecskesajt.hu), 
  • “Vélemények sajtkészítő tanfolyamról” aloldal is segíthet meggyőződni arról, hogy érdemes hozzánk eljönni.
  • Médiahírek: Top Agrár magazin 2019. májusi, 2020. márciusi száma, Földgömb magazin 2018. októberi száma, 

Nyáridőben naponta 60 liter tejet dolgozunk fel átlagban. Nincs műszerünk, de még csak egy elektromos keverőlapátunk sem, mert kézműves sajtokat készítünk. Nincsenek ipari méretek.  A kézműves technológiára áhítozó leendő sajtkészítőket várjuk elsősorban.

Ami fontos, tehéntejet nem dolgozunk fel, így annak elkészítési technikájára tapasztalat hiányában nem tudunk válaszolni.

Időbeosztás:

A tanfolyam időbeosztása a délelőtt folyamán nagyon szoros, ezért kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 08:45 órára érjen ide! 09:00 órakor mindenképpen kezdünk.

Két napos tanfolyamon a második nap 06:30 órakor reggeli, 08:00 órakor kezdődik a fejés.

Minőségpolitikai elvünk:

Tartalmasabb, közvetlenebb, ezáltal minőségibb lesz a munkafolyamat végrehajtás a tanfolyam vezetőjével, mint eddig! 2019-2020-ban felújított vadi új sajtkonyhánkban – tágas és újólag felszerelt – helységben sajátíthatod el a sajtkészítés alapjait. 

 A sajtkészítés során valamennyi résztvevő úgy érezheti, mintha csak egyedül venne részt a tanfolyamon, neki szólna az egész, érte volna az egész nap! Közvetlenebb, tartalmasabb, interaktívabb és adott napon sokkal több gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani. Közvetlen a kontaktus a tanfolyam vezető és a résztvevő között.

Kiemelt célunk a sajtkészítés alapjainak átadásán túl a kiváló “ügyfél élmény index”, azaz minél több kecskesajtot készíteni tudó és vágyó leendő sajtkészítő távozzon elégedetten és boldogan tőlünk. Ez a mi garanciánk a jelentkezők megelégedettségére! 

További garanciánk:

Pénz visszafizetési garanciát vállalunk arra az esetre, ha a tanfolyam vezetője miatt marad el a rendezvény

A félkemény kecskesajt nagyon sokféle sajtnak az alapja. Aki ezt jól elsajátítja, az több más sajtféleség készítésében is sikeres tud lenni.

Képzés:

A rendezvényünk nem élelmiszermérnöki diplomaosztó, iskolai végzettséget nem követel, tehát nem kell hozzá semmilyen bizonyítvány. Mi magunk sem állítunk ki erről semmiféle iratot,  Lágy-, és félkemény sajtokat fogunk elkészíteni. Egy nap alatt nem lehet sajtot készíteni! Ettől függetlenül itt bemutatjuk neked ezt! Hogy hogyan? Itt majd meglátod és elkészíted, ha eljössz.

Biztosítani fogjuk, hogy a résztvevők ideális körülmények között, jól érezzék magukat, mások ne zavarják meg a rendezvény hangulatát, ezért nem javasoljuk a részvételt azoknak, akik:

  • az internetről már nagyon tudnak sajtot készíteni
  • a sajtkészítéssel kapcsolatos vélemények sokaságainak folyamatos kinyilatkoztatásával szeretnék a rendezvény irányítását átvenni
  • a tanfolyam vezetőjének sajtkészítéssel kapcsolatos elképzeléseit alapjaiban kívánják megváltoztatni

A tanfolyam lényege: a tanfolyam szót ne jogi értelemben kezeljék, hanem a szó hétköznapi értelmében. Számos, tankönyvekben le nem írt gyakorlati jó tanáccsal állunk elő. Illetve nagy részben számtalan helyen le vannak írva, de tőlünk kitapasztalva, összeszedetten egy kész érett gyakorlatot láthatnak, ami alap lehet és erre támaszkodva már el lehet indulni saját tervek megvalósítása irányába.

Ami kötelező:

– fehér póló vagy köpeny, tiszta ruházat

– tiszta papucs, amit csak a sajtkonyhába viselünk.

– baseball sapka vagy egyéb fejfedő, hosszú hajat kérjük hátul összekötni

betegség esetén a megjelenéstől eltekintünk: élelmiszerről van szó csak egészséges ember érintkezhet vele.  Beteg ember nem mehet a sajtkonyhába!

– kipihenten érkezni

– sajtkészítés ideje alatt a dohányzást kérjük felfüggeszteni (délelőtt 09:00 órától 13:00 óráig bizonyosan)  

– higiéniai szabályok betartása

– Parfümöt NE HASZNÁLJ, mert nem vehetsz részt a tanfolyamon!!!

– háziállatok elhelyezésére 2021-től lesz lehetőség, de csak előzetes egyeztetés alapján.

– Szállás foglalásban igény esetén tudunk segíteni, ezt előre külön jelezni kell.

Kísérő személy, sofőr a helyszínen jelen lehet, de azon nem vesz részt, így udvariasan előre jelezzük: a rendezvénnyel kapcsolatban nem áll módunkban kérdésére válaszolni. (Méltánytalan lenne a többi résztvevővel szemben). Ebédet lehet neki kérni.  

A nap folyamán elhangzottak rögzítésére van lehetőség (diktafon, fotó, jegyzet készítése) De ha nem készítesz nem baj. Ajándékba megkapod tőlünk az egész nap anyagát írásban!

Környezetünk védelme. Minden kedves Vendégünket megkérünk arra, hogy az ebédhez egy lapos tányért, kést és villát hozzon magával otthonról. Ne műanyagot! Alapvetően nem gasztronómiai eseményen veszünk részt, továbbá felesleges dolgokkal nem húzzuk az időt. Aki élelmiszer előállítással – sajtkészítéssel – kapcsolatos rendezvényen szeretne részt venni, attól nem áll távol a tisztaság, higiénia, fegyelmezettség, környezettudatosság sem. Ebéd után nem zsákokba gyűjtjük a műanyag tálakat, hanem mindenki gyorsan elmossa a sajátját és irány a sajtkonyha.

Ui.: felmerülő kérdéseket e-mailben lehet feltenni. info@felgyoikecskesajt.hu

Parkolási hely van. A kocsik biztonságos helyen állnak.

Miért fontos ez neked?

A program alapgondolata: sajtkészítéssel és kecsketartással kacérkodó tanulni vágyó kezdők első lépéseit szeretnénk segíteni. Hangsúlyozzuk: kezdők!  Mert nem túlságosan régen kezdtünk mi sem egy ilyen jellegű tanfolyamnak köszönhetően. Minden kezdet nehéz. Óriási kezdő lendületet, lelkesedést tud kiváltani, ha az ember első benyomása jó. Mi ilyet kaptunk útravalóként és sokat köszönhetünk ennek. Szeretnénk hitelesen bizonyítani, hogy igenis el lehet jutni nulláról, rövid idő alatt, saját erőből, igen messzire. Mi is önzetlenül kaptuk a segítséget, szeretnénk önzetlenül adni másoknak. Minden kedves résztvevő egy nagy pozitív motivációt fog kapni és átél egy szép napot, aminek a végén elégedetten, alapokkal felvértezve megy haza. 

Marketing: a http://felgyoikecskesajt.hu/sajtkeszito-tanfolyam/ aloldalt mindenki figyelmesen olvassa végig. Kötelező!!! Ha kell többször is! Hogy miért? Mert a lényeg benne van, a másik okát elmondjuk a helyszínen…. 🙂

A tanfolyam pontos helye: 6645 Felgyő, I. kerület tanya 155. Google-n jelölve, de látható a honlapon is. 

http://felgyoikecskesajt.hu/kapcsolat/

Kérjük, hogy ezt is mindenképpen nyissátok meg és nézzetek rá, hol is van helyileg. Google térkép segít. Könnyen ide lehet találni.

A jelentkezés feltétele:

Egy nap költsége/ára: 21.000.-Ft.  /fő

Két nap költsége/ára: 42000.-Ft.  /fő

Az ebéd sültestál lesz minőségi alapanyagokból, többféle hússal – körettel, profi, a térség legismertebb séfjétől. 

A tervezett sajtkészítő tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a tanfolyam díjából 15.000.-Ft-t, mint foglalót és az ebéd árát 1.800.- ft-t, összesen 16.800.-Ft-t /fő/ – két napos tanfolyam esetén a dupláját 33.600.-ft-t – a K&H Banknál vezetett 10405073-50526874-69761000 számú őstermelői számlára (Veres Zoltán) átutalásra kerüljön. Az átutalás előtt telefonon előzetes regisztráció szükséges. Előzetes egyeztetés nélkül ne utaljon senki. Átutalás nélkül nincs foglalt helye senkinek, így a tanfolyamon nincs lehetőség a részvételre.

Az átutalások sorrendjében írom be a jelentkezőket a kért helyekre.

Aki előbb utal azé az adott napi hely, egész addig míg a napi létszámot el nem érjük. Létszámon felül nem fogadunk senkit. 

Fontos dolgot szerzel tőlünk: lelkesedést és motivációt! 

Itt nem fogsz látni több millió forintos berendezést, kecskék ezreit vagy hektárok százait, olyan speciális technológiát, amit ne tudnál majd otthon bemutatni a családodnak, ismerőseidnek.  Pár éve, amikor mi magunk voltunk sajtkészítő tanfolyamon, vegyes érzelmekkel vettünk részt rajta. Egyrészt tetszett, hogy egyszerű, mégis professzionális volt maga a sajtkészítés, meg amit tanultunk. Másrészről megijedtünk látva a villanypásztorral körülvett 8 hektáros biolegelőt, az EU-s szabvány sajtkonyhát, meg az Ausztriából nem fillérekért beszerzett alpesi kecske állományt. Honnan lesz ekkora gazdaságunk, honnan lesz erre ennyi pénzünk? Fogalmunk sem volt. De nem volt visszaút és nem hátráltunk meg a feladat előtt. Lelkes tanulással, szorgalmas munkával, jobbára mások hibáiból tanulva, igen rövid idő alatt óriási fejlődésről tettünk tanúbizonyságot. Mások több évig – akár tíz évig is – kísérletezgettek, mire jó sajtot tudtak csinálni. Te kedves leendő sajtkészítő úgy távozol haza tőlünk a tanfolyam napján, hogy el fogod tudni készíteni otthon a saját sajtodat, joghurtodat! 

Egyediségünket a fentebb írt tematikánk maximálisan alátámasztja! Garanciát vállalunk arra, hogy ilyen széles spektrumon mozgó eseményt nem találsz még egyet az országban.

A tanfolyamunk NEKED van teremtve!

Kérjük az egészet ha kell többször is FIGYELMESEN VÉGIGOLVASNI!!! Az előző résztvevők közül több elmulasztotta, aminek okán nem hozta a kért csere papucsot, váltóruhát, nem tudta hova és mikor kell érkezni.

A facebookon kérjük elolvasni a  Sajtkészítő tanfolyam Felgyőn oldalunk ajánlásait ( https://www.facebook.com/sajtkeszito/ ). Tanfolyamainkat megjárt vendégeink írták. Érdemes elolvasni!

Nincsenek titkos receptek, csak finom sajtok! Ha mi el tudjuk készíteni, tudni fogod Te is! Várunk szeretettel!

Felgyő, 2020. november 25. 

Tisztelettel: Veres Zoltán Felgyői Kecskesajt Team

Telefonos elérhetőség: 0670/330-9773