Sajtkészítő tanfolyam és workshop kezdőknek


Déli bőségtálak

Kedves Vendégeink, Workshop turisták, leendő Sajtkészítők!

Sajtkészítő tanfolyamaink -workshopjaink – népszerűsége és a jelentkezők rendkívül nagy száma miatt csak előzetes, telefonon történt időpont egyeztetés alapján lehet részt venni 2022-ben. /06703309773/  Mindössze 6 hétvége. Több időpontot nem fogunk megnyitni! Az előző évek tapasztalata az volt, hogy a rendezvény megtartására kijelölt időpontok, már előtte hónapokkal beteltek. És így van ez 2022-ben is! Alkalmanként 8 főt várunk, többet nem. Alább láthatóak a még szabad időpontok és a helyek száma.

Idén csak két napos rendezvényeink lesznek, egy naposak NEM.

Időpontok:

2022. szeptember 10-11. két napos workshop / 4 hely szabad /

2022. október 08-10. két napos workshop

2022. november 05-06. két napos workshop

Több, mint 25 dolog a kétnapos tanfolyamunk alatt, amit így egyben máshol nem kapsz meg! 

Ha még nem készítettél kecskesajtot, illetve kezdő vagy, esetleg fontolgatod, hogy belevágj a kecsketartásba, vagy egyszerűen  csak érdekel a sajtkészítés, a rendezvény és szeretnél egy remek hangulatú értékekkel telített eseményen – workshopon – részt venni, akkor itt a helyed!

Íme a tematikánk:

Első nap:

 • Egy alap félkemény friss sajt készítés technológiájának elméletét és természetesen a gyakorlatát lehet elsajátítani. Mindenki fehér ruházatban fertőtlenített kézzel tapinthatja ki az alvadék állagát, sózza, ízesíti, érzi, formázza a saját sajtját.

 • Lágy kecskesajtot és kecske ivójoghurtot, kefírt készítünk közösen, elméleti kitekintés a kecsketúróra
 • Grill sajt készítés bemutatása a gyakorlatban
 • A sajtkészítés elméletén túl megtudjátok, hogy milyen eszközöket használunk, melyiket honnan szerezzük be.
 • Milyen oltót, kultúrát használunk.
 • Honnan vannak a fűszereink.
 • Mit honnan szerzünk be (eszközök, gyümölcsök, csomagoló, oltó, kultúra stb.)
 • Hogyan csomagolunk, honnan vannak csomagolóink.
 • Apró házi praktikák megismerése, nem kellenek méregdrága eszközök
 • Megtudjátok és meg is nézhetitek, hogyan néz ki egy kistermelői élelmiszer előállítással kapcsolatos kormányrendeletben foglalt előírásszerű sajtkonyha. Nem kell találgatni többé. 
 • Milyen egészségügyi engedélyek, dokumentumok kellenek emberre, állatra? Ezeket is megnézhetitek.
 • Kell a hatóságok által előírt nyilvántartások vezetése is. Ezt is bemutatjuk!
 • Jól fogod érezni magad egy remek társaságban. Most még nem ismer senki senkit, mi sem titeket, de a nap végére garantáltan jó hangulatban cseréltek egymással telefonszámot vagy jelölitek egymást a facebookon. Eddigi összes rendezvényünket kiváló hangulat, csapat kohézió és sok nevetés is fémjelezte.
 • Nekünk a legfontosabb a fentiek által, hogy a sajtkészítés alapjaival pallérozzuk elméteket és egy ÉLMÉNYT is adunk nektek!
 • A nap folyamán lesz sajt és joghurt kóstoló.
 • Kis kitérőt teszünk a marketing irányába, mi kell az értékesítéshez?
 • És ne csak a pozitív oldalt nézzük, beszélünk a kecsketartás és sajtkészítés buktatóiról is. Nem csak a napos oldalt kell ismerni, van a történetnek árnyas oldala is, amit odafigyeléssel, lelkiismeretességgel ki lehet küszöbölni. De csak azt tudod kiküszöbölni, amiről tudsz, ezért beszélünk az állattartás hibáiról, tej higiéniáról, sajtkészítés során elkövethető bakikról
 • Jegyzetelni nem kell! Koncentrálunk a gyakorlatra, fő cél a vizualizációs élmény és a saját kezű sajtkészítés. Mindenki megkapja a félkemény sajt, a lágy kecskesajt, kecsketúró és a kecske ivójoghurt „receptúráját” és a nap témakörének főbb gondolatait írásba foglalva.  
 • Dél körül ebéd, kár lenne kihagyni, a térség legismertebb gasztro chefje fog nektek sütni.
 • Óránként max 10 perc szünet,
 • Interaktív kérdezz-felelek beszélgetés
 • A program végén a résztvevők rövid értékelésével zárul a nap. A tanfolyam résztvevői értékelik a napot, a programokat és a tanultakat. Főképpen kritika megfogalmazását kérjük.
 • Nem csak adott napra szól a szakmai ismeretek átadása, „utógondozás” keretében a későbbiek során otthonról is lehet tőlünk kérdezni.
 • Egy motivációs tréningnek is szánjuk az egész napot, hogy mindenki választ kapjon a benne rejlő kérdésekre is.
 • Innováció, pályázat

Legfőbb garanciánk: Aki részt vesz a tanfolyamon, az el fogja tudni készíteni otthon félkemény- és a lágy kecskesajtját, valamint a joghurtját is.

Második nap:

Reggel  07:00 órától bekapcsolódás a kecskepásztor életébe:

 • közös fejés, ki is lehet próbálni
 • elsődleges tejfeldolgozás
 • takarmányozástan
 • kecske anatómia,
 • kecske egészségtan
 • külső-belső értékmérő tulajdonságok kihegyezve a takarmányozásra és a tejtermelésre
 • kecske viselkedése, szokásai
 • kecske tartás buktatói
 • Végig az állatok között leszünk, óriási élmény lesz!

Délben ebéd

 A jelenlegi gazdasági és éghajlati változásokat figyelembe véve, aki kecsketartásba és tejtermék értékesítésbe kezd, annak kell, hogy legyen egy alap tudása a gazdaságos termelésről is. Mindkét napon szinte minden egyes témakört érinteni fogja a GAZDASÁGOSSÁG kérdésköre.

Időbeosztás:

A tanfolyam időbeosztása a délelőtt folyamán nagyon szoros, ezért kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 08:45 órára érjen ide! 09:00 órakor mindenképpen kezdünk.

Minőségpolitikai elvünk:

 A sajtkészítés során kis csoportban leszünk, így közvetlenebb, tartalmasabb, interaktívabb és adott napon sokkal több gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani. Közvetlen a kontaktus a tanfolyam vezető és a résztvevő között, mindenki tud kérdezni, ha kérdés merül fel. 

További garanciánk: Pénz visszafizetési garanciát vállalunk arra az esetre, ha a tanfolyam vezetője miatt marad el a rendezvény. Amennyiben méltányolható okból nem tudsz megjelenni és időben jelzed, lesz újabb időpont megjelölve, így nem maradsz le semmiről. 

Ami kötelező:

– fehér póló vagy köpeny, tiszta ruházat

– tiszta papucs, amit csak a sajtkonyhába viselünk.

– baseball sapka vagy egyéb fejfedő, hosszú hajat kérjük hátul összekötni

– betegség esetén a megjelenéstől eltekintünk: élelmiszerről van szó csak egészséges ember érintkezhet vele.  Beteg ember nem mehet a sajtkonyhába!

– kipihenten érkezni

– sajtkészítés ideje alatt a dohányzást kérjük felfüggeszteni (délelőtt 09:00 órától 13:00 óráig bizonyosan)  

– higiéniai szabályok betartása

– Parfümöt NE HASZNÁLJ, mert nem vehetsz részt a tanfolyamon!!!

– háziállatok elhelyezésére 2021-től van lehetőség, de csak előzetes egyeztetés alapján.

– Szállás foglalásban igény esetén tudunk segíteni, ezt előre külön jelezni kell.

– Kísérő személy, sofőr a helyszínen jelen lehet, de azon nem vesz részt, így udvariasan előre jelezzük: a rendezvénnyel kapcsolatban nem áll módunkban kérdésére válaszolni. (Méltánytalan lenne a többi résztvevővel szemben). Ebédet lehet neki kérni.  

A nap folyamán elhangzottak rögzítésére van lehetőség (diktafon, fotó, jegyzet készítése) De ha nem készítesz nem baj. Ajándékba megkapod tőlünk minkét nap anyagát írásban!

Helyszín:

A tanfolyam pontos helye: 6645 Felgyő, I. kerület tanya 155. Google-n jelölve, de látható a honlapon is. Google alapú GPS is elhoz ide, ha beírod célnak: “felgyoikecskesajt.hu”

http://felgyoikecskesajt.hu/kapcsolat/

Kérjük, hogy ezt is mindenképpen nyissátok meg és nézzetek rá, hol is van helyileg. Google térkép segít. Könnyen ide lehet találni.

Parkolási hely van. A kocsik biztonságos helyen állnak.

Környezetünk védelme. Minden kedves Vendégünket megkérünk arra, hogy az ebédhez egy lapos tányért, kést és villát hozzon magával otthonról. Ne műanyagot! Alapvetően nem gasztronómiai eseményen veszünk részt, továbbá felesleges dolgokkal nem húzzuk az időt. Aki élelmiszer előállítással – sajtkészítéssel – kapcsolatos rendezvényen szeretne részt venni, attól nem áll távol a tisztaság, higiénia, fegyelmezettség, környezettudatosság sem. Ebéd után nem zsákokba gyűjtjük a műanyag tálakat, hanem mindenki gyorsan elmossa a sajátját és irány a sajtkonyha.

Itt nem fogsz látni több millió forintos berendezést, kecskék ezreit vagy hektárok százait, olyan speciális technológiát, amit ne tudnál majd otthon bemutatni a családodnak, ismerőseidnek.  

Komoly referenciaként a facebookon kérjük elolvasni a  Sajtkészítő tanfolyam Felgyőn oldalunk ajánlásait ( https://www.facebook.com/sajtkeszito/ ). Tanfolyamainkat megjárt vendégeink írták. Érdemes elolvasni! Ugyanezen facebook oldalon rengeteg fényképet, videót találsz a rendezvényekről. Nézd meg. Kellően hiteles. Téged is meg fog győzni.

További referenciaként ajánljuk weboldalunkat, a rólunk szóló médiahíreket (weboldalon megtalálható) a verseny eredményeinket és a több mint 200 fős fix vevőkörünket a megyénkben.

Versenyeredmények, média megjelenések

 •  2019. áprilisában Gyomaendrődön megrendezett Országos Sajt és Túrófesztiválon négy kategóriában indultunk termékeinkkel. Egy arany és három ezüst érem a végeredmény. Mindegyikről van rövid utalás a weboldalunkon (www.felgyoikecskesajt.hu), 
 • 2017. szeptember végén megrendezettV. Országos Sajtmustrán kecske mozzarelláért kapott ezüstérem,
 • Médiahírek: Top Agrár magazin 2019. májusi, 2020. márciusi száma, Földgömb magazin 2018. októberi száma, de további hat média megjelenés a Délmagyarország, a Top Agrár magazin és a Kistermelők Lapja újságokban
 • 2021-ben három televíziós szereplés (Csongrád TV., Szentesi Televízió, M2 Petőfi, és Magyarosi Csaba influenszer látogatása a farmunkon.)

Ahhoz, hogy a részvételről megfontoltan tudj dönteni kérjük figyelmesen ELOLVASNI a végéig!

Többféle rendezvény is van az országban hasonló témakörben, remek feltételekkel, melyeket mi magunk is csodálunk. A miénket úgy állítottuk össze, hogy teljesen EGYEDI – máshol ebben a formában NEM megtalálható. Fő szempont volt, hogy nem egy berendezett stúdióban, hanem  valódi – eredeti – körülmények között kell sajtkészítést tanulni, gyakorolni. Ezt koronázza meg a kecskével való találkozás “testközelből”, melynek fénypontja többek között a közös fejés. Akitől távol áll a kecske és a tanyasi élet, berendezett stúdióra vágyik nos ebben nem tudunk segíteni.    

Fontos kérdés az is, hogy mennyibe kerül, de még fontosabb, hogy mi mit adunk neked. Lehet jelentkezni az országban számtalan sajtkészítő tanfolyamra. Az árakat összevetve elmondható, hogy vagy drágább – ilyen jellegű – rendezvények találhatók, vagy kicsivel olcsóbb ugyan, de fele ennyi idő alatt jelképesnek mondható lehetőséget ad a sajtkészítésre, illetve egy bizonyos fajta sajtot elkészítesz, vagy csak bemutatásra kerül és nem érhetsz hozzá. A legtöbb helyen az állatokkal nem találkozik a kedves résztvevő. Nálunk igen.  

A jelentkezés feltétele:

Két nap költsége/ára: 46.000.-Ft.  /fő

A tervezett sajtkészítő tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a tanfolyam díjából 40.000.-Ft-t (és nem többet!), mint foglalót, a K&H Banknál vezetett 10405073-50526874-69761000 számú számlára (Veres Zoltán) átutalásra kerüljön. Az átutalás előtt telefonon előzetes regisztráció szükséges. Előzetes egyeztetés nélkül ne utaljon senki. Átutalás nélkül nincs foglalt helye senkinek, így a tanfolyamon nincs lehetőség a részvételre.

A rendezvény napi díja tartalmazza az ebédet és a saját kezűleg elkészített termékeket. Az ebéd sültestál lesz minőségi alapanyagokból, többféle hússal – körettel, profi, a térség legismertebb séfjétől. 

Az átutalások sorrendjében írom be a jelentkezőket a kért helyekre. Aki előbb utal azé az adott napi hely, egész addig míg a napi létszámot el nem érjük. Létszámon felül nem fogadunk senkit. 

A foglaló kérése számunkra kellemetlen, de minden vendégnek saját érdeke. Az első években nem kértünk semmit, azonban jó néhány jelentkező “elfelejtett” eljönni. Ez nem lett volna baj, de nem szóltak előre, hogy nem jönnek, így elvették a lehetőséget olyan kedves vendégektől, akik viszont szívesen részt vettek volna a rendezvényen. 

Fontos tudnivaló:

A rendezvényünk nem élelmiszermérnöki diplomaosztó, iskolai végzettséget nem követel. Mi magunk sem állítunk ki erről semmiféle iratot.

Biztosítani fogjuk, hogy a résztvevők ideális körülmények között, jól érezzék magukat, mások ne zavarják meg a rendezvény hangulatát, ezért nem javasoljuk a részvételt azoknak, akik:

 • az internetről már nagyon tudnak sajtot készíteni
 • a sajtkészítéssel kapcsolatos vélemények sokaságainak folyamatos kinyilatkoztatásával szeretnék a rendezvény irányítását átvenni
 • a tanfolyam vezetőjének sajtkészítéssel kapcsolatos elképzeléseit alapjaiban kívánják megváltoztatni

A tanfolyam lényege: a tanfolyam szót ne jogi értelemben kezeljék, hanem a szó hétköznapi értelmében. Számos, tankönyvekben le nem írt gyakorlati jó tanáccsal állunk elő. Illetve nagy részben számtalan helyen le vannak írva, de tőlünk kitapasztalva, összeszedetten egy kész érett gyakorlatot láthatnak.

Nincsenek titkos receptek, csak finom sajtok! Ha mi el tudjuk készíteni, tudni fogod Te is! Várunk szeretettel!

Felgyő, 2022. január 06. 

Tisztelettel: Veres Zoltán és Márton Magdolna Felgyői Kecskesajt Team

Felmerülő kérdés és regisztráció esetén a telefonos elérhetőség:

0670/330-9773