Sajtkészítő tanfolyam kezdőknek


Kedves leendő Sajtkészítő!

2019. évben is folytatódik az egy napos sajtkészítő tanfolyamunk kezdőknek. Több, mint 25 dolog, amit egy nap alatt máshol nem kapsz meg!

Miért a mi tanfolyamunkat válaszd?

Kérjük figyelmesen ELOLVASNI a végéig!

Többféle tanfolyam is van az országban hasonló témakörben, remek feltételekkel. Mi igyekeztünk a miénket úgy összeállítani, hogy teljesen EGYEDI – máshol ebben a formában NE legyen megtalálható. Fő szempont volt, hogy ne egy berendezett stúdióban, hanem olyan – valódi – körülmények között kell sajtkészítést tanulni, amiből minden résztvevő tud ötletet meríteni otthonra, amennyiben még nincs sajtkonyhája. Látható legyen, hogy bárki tud egy ilyen helységet kialakítani és megtalálható benne az összhang a jogszabályi előírásokkal.

Egyediségünket a lentebb írt tematikánk maximálisan alátámasztja!

Ha nem készítettél még kecskesajtot vagy csak próbálgatod, esetleg van néhány kecskéd az udvaron, de még nem értékesítettél, nincs sajtkonyhád, fontolgatod, hogy belevágj, tehát Kezdő vagy, akkor a tanfolyamunk NEKED van teremtve!

  Íme a tematikánk:

Előnye vendégszeretetünkben eltöltött napnak:

 • Egy alap félkemény friss sajt készítés technológiájának elméletét és természetesen a gyakorlatát lehet elsajátítani. Mindenki fehér ruházatban fertőtlenített kézzel tapinthatja ki az alvadék állagát, sózza, ízesíti, formázza a saját sajtját.
 • Lágy kecskesajtot és kecske ivójoghurtot készítünk közösen, elméleti kitekintés a kecsketúróra
 • A sajtkészítés elméletén túl megtudjátok, hogy milyen eszközöket használunk, melyiket honnan szerezzük be.
 • Milyen oltót, kultúrát használunk.
 • Honnan vannak a fűszereink.
 • Mit honnan szerzünk be.
 • Hogyan csomagolunk, honnan vannak csomagolóink.
 • Apró házi praktikák megismerése, nem kellenek méregdrága eszközök
 • Megtudjátok és meg is nézhetitek, hogyan néz ki egy kistermelői élelmiszer előállítással kapcsolatos kormányrendeletben foglalt előírásszerű sajtkonyha. Nem kell találgatni többé. 
 • Milyen egészségügyi engedélyek, dokumentumok kellenek emberre, állatra? Ezeket is megnézhetitek.
 • Kell a hatóságok által előírt nyilvántartások vezetése is. Ezt is bemutatjuk!
 • Nem kötelező mindenkinek kistermelőnek lennie, csak sajtot szeretnél otthon készíteni időnként vásárolt tejből? Segítünk.
 • Jól fogod érezni magad egy remek társaságban. Most még nem ismer senki senkit, mi sem titeket, de a nap végére garantáltan jó hangulatban cseréltek egymással telefonszámot vagy jelölitek egymást a facebookon.
 • Nekünk a legfontosabb a fentiek által, hogy a sajtkészítés alapjaival pallérozzuk elméteket és egy ÉLMÉNYT adunk nektek!
 • A nap folyamán lesz sajt és joghurt kóstoló.
 • Kis kitérőt teszünk a marketing irányába, mi kell az értékesítéshez? Honnan lett négy év alatt több, mint 30 bolttal szerződésünk?
 • És ne csak a pozitív oldalt nézzük, beszélünk a kecsketartás és sajtkészítés buktatóiról is. Amiről érintőleg tudtunk, de nem volt érdekes, amíg nem szembesültünk vele. Nem csak a napos oldalt kell ismerni, van a történetnek árnyas oldala is, amit odafigyeléssel, lelkiismeretességgel ki lehet küszöbölni. De csak azt tudod kiküszöbölni, amiről tudsz, ezért beszélünk az állattartás hibáiról, tej higiéniáról, sajtkészítés során elkövethető bakikról
 • Sajtkonyha végeztével, miután már nem megyünk be többet, lehet egy kicsit a kecskékkel „foglalkozni” Kimegyünk közéjük, és a kecsketartás fortélyait vesézgetjük. Hiszen nélkülük nincs kecskesajt.
 • Jegyzetelni nem kötelező! Koncentrálunk a gyakorlatra. Mindenki megkapja a félkemény sajt, a lágy kecskesajt, kecsketúró és a kecske ivójoghurt „receptúráját” és a nap témakörének főbb gondolatait írásba foglalva.  
 • Dél körül egy finom ebéd, sültes tál
 • Óránként max 10 perc szünet,
 • Interaktív kérdezz-felelek beszélgetés
 • A program végén a résztvevők rövid értékelésével zárul a nap.
 • Nem csak adott napra szól a szakmai ismeretek átadása, „utógondozás” keretében a későbbiek során otthonról is lehet tőlünk kérdezni.
 • Egy motivációs tréningnek is szánjuk az egész napot, hogy mindenki választ kapjon a benne rejlő kérdésekre is.
 • Innováció 

Referenciaként weboldalunkat, a meglévő 30 boltot,  ahová szállítunk, a rólunk szóló médiahíreket (weboldalon megtalálható) és a verseny eredményeinket tudjuk ajánlani.

Versenyeredmények:

 • 2017. szeptember végén megrendezett V. Országos Sajtmustrán kecske mozzarelláért kapott ezüstérem,
 •  2019. áprilisában Gyomaendrődön megrendezett Országos Sajt és Túrófesztiválon négy kategóriában indultunk termékeinkel. Egy arany és három ezüst érem a végeredmény. Mindegyikről van rövid utalás a weboldalunkon (www.felgyoikecskesajt.hu), 
 • “Vélemények sajtkészítő tanfolyamról” aloldal is segíthet meggyőződni arról, hogy érdemes hozzánk eljönni.

Mindösszesen 7 nm-es sajtkonyhában dolgozunk fel nyáridőben naponta 60 liter tejet. Nincs műszerünk, de még csak egy elektromos keverőlapátunk sem, mert kézműves sajtokat készítünk. Nincsenek ipari méretek.  A kézműves technológiára áhítozó leendő sajtkészítőket várjuk elsősorban.

Ami fontos, tehéntejet nem dolgozunk fel, így annak elkészítési technikájára tapasztalat hiányában nem tudunk válaszolni.

Időbeosztás:

A tanfolyam időbeosztása a délelőtt folyamán nagyon szoros, ezért kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 08:45 órára érjen ide! 09:00 órakor mindenképpen kezdünk.

Egy rövid protokoll – bemutatkozás – után a sajtkészítéssel kezdünk. Pár mondatos – rövid – felvezetés után állunk neki a félkemény sajtnak.  Az előkészületek lezajlanak itt helyben az érkezésetek előtt, el lesz mondva, hogy mi történt addig. Mivel tejet melegíteni mindenki tud, így ezt külön nem mutatjuk be 🙂 Lágy sajt és joghurt készítés a délután folyamán lesz.

Minőségpolitikai elvünk:

Tartalmasabb, közvetlenebb, ezáltal minőségibb lesz a munkafolyamat végrehajtás a tanfolyam vezetőjével, mint eddig! Szakítunk az eddigi hagyománnyal és nem lesznek 8 fős csoportok.

 A sajtkészítés maximálisan 4 fős csoportban történik. Ez a legnagyobb létszámú csoport, melynek valamennyi tagja úgy érezheti, mintha csak egyedül venne részt a tanfolyamon, neki szólna az egész, érte volna az egész nap! Közvetlenebb, tartalmasabb, interaktívabb és adott napon sokkal több gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani. Közvetlen a kontaktus a tanfolyam vezető és a résztvevő között.

Kiemelt célunk a sajtkészítés alapjainak átadásán túl a kiváló “ügyfél élmény index”, azaz minél több kecskesajtot készíteni tudó és vágyó leendő sajtkészítő távozzon elégedetten és boldogan tőlünk. Ez a mi garanciánk a jelentkezők megelégedettségére! 

További garanciánk:

Aki részt vesz a tanfolyamon, az el fogja tudni készíteni otthon félkemény- és a lágy kecskesajtját, valamint a joghurtját is.  

A félkemény kecskesajt nagyon sokféle sajtnak az alapja. Aki ezt jól elsajátítja, az több más sajtféleség készítésében is sikeres tud lenni. Más termékünk pl. mozzarella, kecskeparenyica stb. elkészítésére az idő rövidsége és a témakörök sokrétűsége miatt nincs lehetőség.

Képzés:

A tanfolyam semmiféle iskolai végzettséget nem követel, tehát nem kell hozzá semmilyen bizonyítvány. Mi magunk sem állítunk ki erről semmiféle iratot, hogy ilyen tárgyú tanfolyamon vett bárki is részt, mert nem iskola rendszerű képzésről van szó.

Ez egy alaptanfolyam, nem élelmiszermérnöki diploma osztó. Lágy-, félkemény sajtokat fogunk elkészíteni. Egy nap alatt nem lehet sajtot készíteni! Ettől függetlenül itt bemutatjuk neked ezt! Hogy hogyan? Itt majd meglátod, ha eljössz.

A tanfolyam lényege: Szabadidős tevékenység keretében előadást tartunk, beszélgetünk a fentebb írtakról, meg lehet tekinteni a gazdaságot, elkészít mindenki egy sajtot és fontos sokrétű ismeretet kap jó társaságban. Tehát a tanfolyam szót ne jogi értelemben kezeljék, hanem a szó hétköznapi értelmében. Számos, tankönyvekben le nem írt gyakorlati jó tanáccsal állunk elő. Illetve nagy részben számtalan helyen le vannak írva, de tőlünk kitapasztalva, összeszedetten egy kész érett gyakorlatot láthatnak, ami alap lehet és erre támaszkodva már el lehet indulni saját tervek megvalósítása irányába.

Ami kötelező:

– fehér póló vagy köpeny, tiszta ruházat

– tiszta papucs, amit csak a sajtkonyhába viselünk.

– baseball sapka vagy egyéb fejfedő, hosszú hajat kérjük hátul összekötni

betegség esetén a megjelenéstől eltekintünk: élelmiszerről van szó csak egészséges ember érintkezhet vele.

– kipihenten érkezni

– sajtkészítés ideje alatt a dohányzást kérjük felfüggeszteni (délelőtt 09:00 órától 12:30 óráig bizonyosan)  

– higiéniai szabályok betartása

– Parfümöt NE HASZNÁLJ, mert nem vehetsz részt a tanfolyamon!!!

– háziállatok elhelyezésére – kutya, macska – nincs lehetőség.

– Szállás foglalásban igény esetén tudunk segíteni, ezt előre külön jelezni kell.

– Kísérő személy, sofőr a rendezvényen nem, de annak területén jelen lehet, ebédet lehet neki kérni, míg várakozik

A nap folyamán elhangzottak rögzítésére van lehetőség (diktafon, fotó, jegyzet készítése) De ha nem készítesz nem baj. Ajándékba megkapod tőlünk az egész nap anyagát!

Ui.: felmerülő kérdéseket e-mailben lehet feltenni. info@felgyoikecskesajt.hu

Parkolási hely van. A kocsik biztonságos helyen állnak.

Marketing: a http://felgyoikecskesajt.hu/sajtkeszito-tanfolyam/ aloldalt mindenki figyelmesen olvassa végig. Kötelező!!! Ha kell többször is! Hogy miért? Mert a lényeg benne van, a másik okát elmondjuk a helyszínen…. 🙂

A tanfolyam pontos helye: 6645 Felgyő, Gedehalmi út 6.

http://felgyoikecskesajt.hu/kapcsolat/

Kérjük, hogy ezt is mindenképpen nyissátok meg és nézzetek rá, hol is van helyileg. Google térkép segít. Könnyen ide lehet találni.

A jelentkezés feltétele:

A nap költsége/ára: 16.000.-Ft.  + ebéd ( 1.600.-Ft)/fő

A tervezett sajtkészítő tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a tanfolyam díjának a felét 8.000.-Ft-t és az ebéd árát 1.600.- ft-t, összesen 9.600.-Ft-t /fő/ a K&H Banknál vezetett 10405073-50526874-69761000 számú őstermelői számlámra (Veres Zoltán) átutalásra kerüljön. Az átutalás előtt telefonon előzetes regisztráció szükséges. A közlemény rovatba  a kapott regisztrációs számot kérem beírni, valamint a tanfolyam résztvevőjének a nevét és címét. Ez a számlán kerül feltüntetésre, ezért előzetes egyeztetés, illetve regisztrációs szám nélkül ne utaljon senki. Az átutalások sorrendjében írom be a jelentkezőket a kért helyekre. Aki előbb utal azé az adott napi hely egész addig míg a napi 4 fős létszámot el nem érjük. Októbertől módosul a program!!!

Az időpontok az alábbiak:

2019. októberétől telefonos egyeztetés alapján kölcsönösen megfelelő időpontban van lehetőség tanfolyamra. A tanfolyam a sajt- és joghurt készítés tekintetében egyezik a programban írtakkal, de ebédre, illetve a többi témakörre (marketing,  az állattartás hibái, kecsketartás, stb) nem kerül sor.

Kérjük az egészet ha kell többször is FIGYELMESEN VÉGIGOLVASNI!!! Az előző résztvevők közül több elmulasztotta, aminek okán nem hozta a kért csere papucsot, váltóruhát, nem tudta hova és mikor kell érkezni.

Miért fontos ez neked?

A program alapgondolata: sajtkészítéssel és kecsketartással kacérkodó tanulni vágyó kezdők első lépéseit szeretnénk segíteni. Hangsúlyozzuk: kezdők!  Mert nem túlságosan régen kezdtünk mi sem egy ilyen jellegű tanfolyamnak köszönhetően. Minden kezdet nehéz. Óriási kezdő lendületet, lelkesedést tud kiváltani, ha az ember első benyomása jó. Mi ilyet kaptunk útravalóként és sokat köszönhetünk ennek. Szeretnénk hitelesen bizonyítani, hogy igenis el lehet jutni nulláról, rövid idő alatt, saját erőből, igen messzire. Mi is önzetlenül kaptuk a segítséget, szeretnénk önzetlenül adni másoknak. Minden kedves résztvevő egy nagy pozitív motivációt fog kapni és átél egy szép napot, aminek a végén elégedetten, alapokkal felvértezve megy haza. 

Még egy fontos dolgot szerzel tőlünk: lelkesedést és motivációt! 

Itt nem fogsz látni több millió forintos berendezést, kecskék ezreit vagy hektárok százait, olyan speciális technológiát, amit ne tudnál majd otthon bemutatni a családodnak, ismerőseidnek.  Pár éve, amikor mi magunk voltunk sajtkészítő tanfolyamon, vegyes érzelmekkel vettünk részt rajta. Egyrészt tetszett, hogy egyszerű, mégis professzionális volt maga a sajtkészítés, meg amit tanultunk. Másrészről megijedtünk látva a villanypásztorral körülvett 8 hektáros biolegelőt, az EU-s szabvány sajtkonyhát, meg az Ausztriából nem fillérekért beszerzett alpesi kecske állományt. Honnan lesz ekkora gazdaságunk, honnan lesz erre ennyi pénzünk? Fogalmunk sem volt. De nem volt visszaút és nem hátráltunk meg a feladat előtt. Lelkes tanulással, szorgalmas munkával, jobbára mások hibáiból tanulva, igen rövid idő alatt óriási fejlődésről tettünk tanúbizonyságot. Mások több évig – akár tíz évig is – kísérletezgettek, mire jó sajtot tudtak csinálni. Te kedves leendő sajtkészítő úgy mész haza tőlünk a tanfolyam napján, hogy el fogod tudni készíteni otthon a saját sajtodat, joghurtodat! 

A facebookon kérjük elolvasni a  Sajtkészítő tanfolyam Felgyőn oldalunk ajánlásait ( https://www.facebook.com/sajtkeszito/ ). Tanfolyamainkat megjárt vendégeink írták. Érdemes elolvasni!

Nincsenek titkos receptek, csak finom sajtok! Ha mi tudjuk, tudni fogod Te is! Várunk szeretettel!

Felgyő, 2019. január

Tisztelettel: Veres Zoltán és Márton Magdolna

                               Felgyői Kecskesajt Team

Telefonos elérhetőség: 0670/330-9773  – Veres Zoltán

                                           0670/368-8812 – Márton Magdolna