Tájékoztató a tanfolyamról


Kedves Érdeklődő!

A program alapgondolata: sajtkészítéssel és kecsketartással kacérkodó tanulni vágyó kezdők első lépéseit szeretnénk segíteni. Hangsúlyozzuk: kezdők! Miért fontos ez nekünk? Mert nem túlságosan régen kezdtünk mi sem és egy ilyen jellegű tanfolyamnak köszönhetően, meg persze a lelkesedésünknek is, jelenleg 30 bolttal álunk szerződésben. Óriási kezdő lendületet, lelkesedést tud kiváltani, ha az ember első benyomása jó. Mi ilyet kaptunk útravalóként és sokat köszönhetünk ennek. Mi is önzetlenül kaptuk a segítséget, szeretnénk önzetlenül adni másoknak. Minden kedves résztvevő egy nagy pozitív motivációt fog kapni és átél egy szép napot, aminek a végén elégedetten, alapokkal felvértezve megy haza.  Nincsenek titkos receptek, csak finom sajtok.

Rengeteg félrevezető információt lehet találni a neten. Nagy többségében kezdő vagy hozzá nem értő emberek irkálnak hülyeségeket vagy ironikus megjegyzéseket tesznek azokra, akik tényleg az első lépéseiket teszik. Itt nálunk Felgyőn mindenki egyforma: vendég. Nincs különbség, hogy készített-e már valaha sajtot vagy sem. És lehet kérdezni, mert úgy tanulunk. Csak megjegyzem, hogy amikor a mi voltunk a tanfolyamon még kecskénk sem volt, sőt sajtot sem készítettünk. Mindennel ott találkoztunk először és nem nevetett ki senki sem.  14 éves vagy? Vagy 50? Nem érdekes, ha kecskesajtot szeretnél készíteni. Itt a helyed!

Előnye vendégszeretetünkben eltöltött napnak:

 • Egy alap félkemény friss sajt készítés technológiájának elméletét és természetesen a gyakorlatát lehet elsajátítani. Mindenki fehér ruházatban fertőtlenített kézzel tapinthatja ki az alvadék álagát, sózza, ízesíti, formázza a saját sajtját.
 • Lágysajt és joghurt készítési alapismeretket kaptok a gyakorlatban, elméleti kitekintés a kecsketúróra
 • A sajtkészítés elméletén túl megtudjátok, hogy milyen eszközöket használunk.
 • Milyen oltót, kultúrát használunk.
 • Honnan vannak a fűszereink.
 • Mit honnan szerzünk be.
 • Hogyan csomagolunk, honnan vannak csomagólóink.
 • Apró házi praktikák megismerése, nem kellenek méregdrága eszközök
 • Megtudjátok és meg is nézhetitek, hogyan néz ki egy kistermelői élelmiszer előállítással kapcsolatos kormányrendeletben foglalt előírásszerű sajtkonyha. Nem kell találgatni többé. Milyen engedélyek kellenek, ezeket is megnézhetitek. Milyen nyilvántartásokat vezetünk
 • Nem kötelező mindenkinek kistermelőnek lennie, csak sajtot szeretnél otthon készíteni időnként vásárolt tejből? Segítünk.
 • Jól fogod érezni magad egy remek társaságban. Most még nem ismer senki senkit, mi sem titeket, de a nap végére garantáltan jó hangulatban cseréltek egymással telefonszámot vagy jelölitek egymást a facebookon.
 • Nekünk a legfontosabb a fentiek által, hogy a sajtkészítés alapjaival pallérozzuk elméteket és egy ÉLMÉNYT adunk nektek!
 • A nap folyamán lesz sajt és joghurt kóstoló.
 • Mindenkinek adunk ajándékcsomagot, benne néhány meglepetéssel.
 • Kis kitérőt teszünk a marketing irányába, mi kell az értékesítéshez?
 • És ne csak a pozitív oldalt nézzük, beszélünk a kecsketartás és sajtkészítés buktatóiról is. Amiről érintőleg tudtunk, de nem volt érdekes, amíg nem szembesültünk vele. Nem csak a napos oldalt kell ismerni, van a történetnek árnyas oldala is, amit odafigyeléssel, lelkiismeretességgel ki lehet küszöbölni. De csak azt tudod kiküszöbölni, amiről tudsz, ezért beszélünk az állattartás hibáiról, tej higiéniáról, sajtkészítés során elkövethető bakikról
 • Sajtkonyha végeztével, miután már nem megyünk be többet lehet egy kicsit a kecskékkel „foglalkozni” Kimegyünk közéjük, és a kecsketartás fortélyait vesézgetjük. Hiszen nélkülük nincs kecskesajt.
 • Mindenki megkapja a félkeménysajt „receptúráját” és a nap témakörének főbb gondolatait egy CD lemezre archiválva.
 • Dél körül egy finom ebéd, sültestál
 • Óránként max 10 perc szünet
 • Sajt és joghurt kóstoló
 • Interaktív kérdezz-felelek beszélgetés
 • A program végén egy rövid értékelése a napnak.
 • Nem csak adott napra szól a szakmai ismeretek átadása, „utógondozás” keretében a későbbiek során is lehet tőlünk kérdezni.
 • Egy motívációs tréningnek is szánjuk az egész napot, hogy mindenki választ kapjon a benne rejlő tudat alatti kérdésekre is.

Referenciaként a weboldalunkat, a meglévő 30 boltot, ahová szállítunk és a 2017. szeptember végén megrendezett V. Országos Sajtmustrán elért ezüstérmünket tudom ajánlani. Mindegyikről van rövid utalás a weboldalunkon (www.felgyoikecskesajt.hu), továbbá “Vélemények sajtkészítő tanfolyamról” aloldal is segíthet meggyőzni.

Mindösszesen 7 nm-es sajtkonyhában dolgozunk fel nyáridőben naponta 60 liter tejet. Nincs műszerünk, de még csak egy elektromos keverőlapátunk sem, mert kézműves sajtokat készítünk. Nincsenek ipari méretek.  Az ilyen technológiára áhítozó leendő sajtkészítőket várjuk elsősorban.

Ami fontos, tehéntejet nem dolgozunk fel, így annak elkészítési technikájára tapasztalat hiányában nem tudunk válaszolni.

A tanfolyam időbeosztása a délelőtt folyamán nagyon szoros, ezért kérünk mindenkit, hogy legkésőbb 08:45 órára érjen ide! 09:00 órakkor mindenképpen kezdünk.

A szokásos protokoll elmarad, rövid bemutatkozás és sajtkészítéssel kezdünk. Pár mondatos – rövid – felvezetés után állunk neki a félekmény sajtnak.  Az előkészületek lezajlanak itt helyben az érkezésetek előtt, el lesz mondva, hogy mi történt addig. Mivel tejet melegíteni mindenki tud, így ezt külön nem mutatjuk be 🙂

Minőségpolitikai elvünk: Tartalmasabb, közvetlenebb, ezáltal minőségibb lesz a munkafolyamat végrehajtás a tanfolyam vezetőjével, mint eddig! Szakítunk az eddigi hagyományal és nem lesznek 8 fős csoportok.

 A sajtkészítés maximálisan 4 fős csoportban történik. Ez a legnagyobb létszámú csoport, melynek valamennyi tagja úgy érezheti, mintha csak egyedül venne részt a tanfolyamon, neki szólna az egész, érte volna az egész nap! Közvetlenebb, tartalmasabb, interaktívabb és adott napon sokkal több gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani, mint 8 főnek.

“Magyarra lefordítva” 8 résztvevő résztvételi díja mégis csak több, mint a 4 főé. De nem ez a fő motívációnk. Kiemelt célunk a sajkészítés alapjainak átadásán túl a kiváló “ügyfél élmény index”, azaz minél több kecskesajtot készíteni tudó és vágyó leendő sajkészítő távozzon elégedetten és boldogan tőlünk. Ez a mi garanciánk a minőségre!

Az idő rövidsége és a témakörök sokrétűsége miatt a félkemény sajt elkészítését tudjuk a gyakorlatban átadni. Ez nagyon sokféle sajtnak az alapja. Más termékünk pl. mozzarella kecskeparenyica stb. elkészítésére nincs mód és legfőképpen idő, azonban a lágy sajt készítés és a joghurt készítés kulissza titkaiba is belemegyünk és el is készítjük ezeket. Aki részt vesz a tanfolyamon, az el fogja tudni készíteni otthon a lágysajtját és a joghurtját is. 

A tanfolyam semmiféle iskolai végzettséget nem követel, tehát nem kell hozzá semmilyen bizonyítvány. Mi magunk sem állítunk ki erről semmiféle iratot, hogy ilyen tárgyú tanfolyamon vett bárki is részt, mert nem iskola rendszerű képzésről van szó.

A tanfolyam lényege: kistermelőknek engedélyezett falusi vendégasztal keretében szolgáljuk fel és értékesítjük a gazdaságunkban megtermelt és feldolgozott élelmiszereket. Ennek keretében előadást tartunk, beszélgetünk a fentebb írtakról, meg lehet tekinteni a gazdaságot, elkészít mindenki egy sajtot és fontos sokrétű ismeretet kap jó társaságban. Lényegében egy szabadidős tevékenységről van szó. Tehát a tanfolyam szót ne jogi értelemben kezeljétek, hanem a szó hétköznapi értelmében. Számos, tankönyvekben le nem írt gyakorlati jó tanáccsal állunk elő. Illetve nagy részben számtalan helyen le vannak írva, de tőlünk kitapasztalva, összeszedetten egy kész érett gyakorlatot láthattok, ami alap lehet és erre támaszkodva már el tudtok indulni a saját terveitek megvalósítása irányába.

Ami kötelező:

– fehér póló vagy köpeny, tiszta ruházat

– tiszta papucs, amit csak a sajtkonyhába viselünk.

– basseball sapka vagy egyéb fejfedő, hosszú hajat kérjük hátul összekötni

– betegség esetén a megjelenéstől eltekintünk: élelmiszerről van szó csak egészséges ember érintkezhet vele.

– kipihenten érkezni

– sajtkészítés ideje alatt a dohányzást kérjük felfüggeszteni (délelőtt 09:00 órától 11:30 óráig)  

– higiéniai szabályok betartása

– háziállatok elhelyezésére – kutya, macska – nincs lehetőség.

– Szállás foglalásban igény esetén tudunk segíteni, ezt előre külön jelezni kell.

– Kísérő személy, sofőr a redezvényen nem, de anak területén jelen lehet, ebédet lehet neki kérni, míg várakozik

 

A nap folyamán elhangzottak rögzítésére van lehetőség (diktafon, fotó, jegyzet készítése)

Ui.: felmerülő kérdéseket e-mailben lehet feltenni. info@felgyoikecskesajt.hu

Parkolási hely van. A kocsik biztonságos helyen állnak.

Marketing: a http://felgyoikecskesajt.hu/sajtkeszito-tanfolyam/ aloldalt mindenki figyelmesen olvassa végig. Kötelező!!! Ha kell többször is! Hogy miért? Mert a lényeg benne van, a másik okát elmondjuk a helyszínen…. 🙂

A tanfolyam pontos helye: 6645 Felgyő, Gedehalmi út 6.

http://felgyoikecskesajt.hu/kapcsolat/

Kérjük, hogy ezt is mindenképpen nyissátok meg és nézzetek rá, hol is van helyileg. Google térkép segít. Könnyen ide lehet találni.

A nap költsége/ára: 16.000.-Ft.  + ebéd ( 1.500.-Ft)

Szeretettel Várunk Mindenkit!

Felgyő, 2018. kmf.

Veres Zoltán és Márton Magdolna

Felgyői Kecskesajt Team

0670/330-9773

0670/368-8812