Erzsébet tábor – Élménygazdaság látogatás általános iskolásoknak


2021. nyarán Erzsébet tábor keretében 19 alkalommal voltak diákok a gazdaságunkban: termékeinknek és a programjainknak nagy sikere volt a gyermekek és kísérőik körében egyaránt. Ajánlatot szeretnénk tenni 2022. év vonatkozásában egy Erzsébet táborral egybekötött vagy más pályázatból is finanszírozható gazdaságlátogatásra.

A programok:

1.            Sajtkonyhában a lágysajt golyók megformázása, fűszerezése a sajtkonyha leterheltségének függvénye. A kóstolás azonban háromféle sajttípust, ezen kívül többféle ízt jelent. A kóstoltatás közben ejtenék pár szót az egészséges táplálkozás fontosságáról. Fontos, hogy önkéntes alapon működik: akit nem érdekel, azt mi sem erőltetnénk. Nem mindenki fogyaszt tejterméket.

2.            A kerti kiülőnk árnyékban többféle joghurt kóstolása, értékelése (mint a borkóstolónál) a joghurt élettani hatásának ismertetése.

3.            Kecske jégkrém kóstoló

4.            Állataink – kecskéink, tyúkjaink, kutyáink – bemutatása. Lehet őket etetni és simogatni. Tíz elemből álló mini kalandpark, különböző akadálypályák, ügyességi játékok az erdő szélén, annak árnyékában, kifejezetten alsó tagozatos gyerekeknek, és az elmaradhatatlan “tanyasi ugrálóvár” , játék a szénabálákon!

Amennyiben Erzsébet tábor, vagy bármilyen pályázat keretében keretében jönnek a diákok, úgy a gazdaság látogatás díja/összege szóbeli egyeztetés alapját képezi, maximálisan 1.500.-Ft/fő. Ez az összeg a sajtok, joghurtok és a jégkrém ára, továbbá a gazdaság látogatást vezető személyzet óradíja. A termékek elfogyasztásával a jelölt összeg jelentős része lényegében „elfogyasztásra kerül”.

Jó alkalom ismeretszerzésre (hogy készül a sajt), egészséges ételek kóstolására, az egészséges életmód és a környezettudatosság megismerésére.

Kis vendégeink korosztálya az, aki még fogékony és nyitott az újdonságra. Előszeretettel kóstolták a lágysajt golyókat, itták a joghurtot, ették a grillezett sajtot és a jégkrémet. A kecskék simogatása osztatlan sikert aratott, de a „tanyasi ugrálóvár”, a szénabálák tetején
szaladgálás és a Rába Steiger erőgép gumiabroncsának „combója” verhetetlen volt. Nem akartak lejönni róla.

2021-ben 19 gyermekcsoport – több, mint 600 gyermek – látogatott el gazdaságunkba és a környező megyékből is. Gazdaságunk békés csendjét mosolygós, elégedett arcok, hangos nevetés és boldog gyermek zsivaj töltötte meg. Fontos Önöknek is az, hogy az Erzsébet táborok külső helyszíneken résztvevő gyermekei jól érezzék magukat és NE egy legyünk a tucatnyi helyszínből.

Olyan programsort állítunk össze, hogy a gyerekeket NE LEHESSEN könnyedén buszra ültetni.

Az már csak óvatosan megjegyezzük, hogy a lakóhelyet elhagyó buszos kirándulás is megvalósul. A látogatás pályázati pénzből finanszírozható, gazdaságunk működésének támogatására, általunk kiállított számla ellenében. Ez egy délelőttös program, jellemzően 09:00 órától 13:30 óráig tart. Kellemes időtöltés a szabadban, egészséges, mégis finom kóstolóval, ami garantáltan a gyerekek „foga alá való”!

A programban a kísérők részvétele ingyenes!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődést, telefonon tudunk egyeztetni a 0670/330-9773-as telefonszámon. A csoportlátogatás időpontját foglalja le időben. Egyszerre csak egy csoportot fogadunk vagy kettőt, maximum 50-60 fővel.

2022.04.27.

Tisztelettel: Veres Zoltán, a felgyői kecskepásztor